Geplaatst op
De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om een veilige werkomgeving te creëren. Daarnaast heb je uiteraard zelf in de hand om je veilig te gedragen tijdens de werkzaamheden. Een ongeluk kan in een kleine hoek verschuilen. Wil je als werkgever zeker zijn dat jouw werkplaats veilig is? Maak dan gebruik van onze handige veiligheidstips. Let hierbij op dat elke machine of materiaal weer zijn eigen unieke veiligheidsrichtlijnen heeft.
Het rijden met zware vracht
In een werkplaats krijg je vaak te maken met zwaar materiaal. Ook buiten de werkplaats moet je continu alert zijn. Zoals bij het vervoeren van transport door middel van een aanhangwagen. Wanneer je de weg op gaat moet je tijdens het transporten goed in de gaten houden of alles goed gaat. Dit start natuurlijk met een goede voorbereiding. Maak gebruik van deze tips:
- Check de bandenspanning van de aanhangwagen
- Controleer of de aanhangwagen bestand is tegen het gewicht
- Test de belichting uit
Twijfel je tijdens het transporteren of alles goed gaat? Blijf dan rustig en ga rijden naar een dichtstbijzijnde plek waar je kunt stoppen. Voer dan een veiligheidscheck uit en controleer of het transport nog goed vast zit.
Het in- en uitladen van zwaar materiaal
Tijdens het in- of uitladen kan het ook snel fout gaan. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste hulpmaterialen. Denk hierbij aan het gebruik van stevige portaalkranen bij het vertrek- en aankomstpunt. Maak je veelvuldig gebruik van hetzelfde type vracht? Vraag bij de specialisten van hijsen en zo na om een portaalkraan op maat te laten maken.
Duidelijke veiligheidsinstructies voor de werknemers
Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om je werknemers goed te instrueren. Let daarbij goed op of de werkomgeving en de kennis van de werknemers in orde zijn om in jouw werkplaats te mogen werken. Onveilige materialen of apparatuur zorgt altijd voor onveilige situaties. Hoe begaafd je werknemers ook zijn. Voel je als werknemer onveilig? Ga dan altijd in gesprek met je werkgever om dit zo snel mogelijk aan te kaarten en actief op te lossen. Wil dit niet? Je kunt beroep doen op de arbodienst om met je mee te kijken. Kom je er alsnog niet uit? Dan kan er contact opgenomen worden met de Inspectie SZW.