Solide aanhangwagens

Tips voor het rijden met een aanhangwagen

Geplaatst op

Iedereen heeft in zijn levens wel eens een aanhangwagen nodig. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen en zware meubels moet vervoeren of wanneer je bezig bent met de tuin en het afval naar de stort moet brengen. Aanhangwagens zijn eenvoudig te kopen of huren bij verschillende bedrijven, waardoor je zonder extra rijbewijs gemakkelijk een aanhanger achter je auto kunt hangen en de weg op kunt gaan. Toch kan het rijden met een aanhangwagen gevaarlijker en moeilijker zijn dan je denkt. Om op een veilige manier de weg op te gaan zodat je geen ongelukken veroorzaakt, is het zaak om de gevaren te kennen. In dit blog geven we dan ook enkele tips voor het rijden met een aanhangwagen

Het laadvermogen

Om veilig goederen te vervoeren met een aanhangwagen is het van belang dat je de gebruikershandleiding leest en bekijkt hoeveel gewicht de aanhanger én je auto aankunnen. Grote vrachtwagen en auto’s kunnen over het algemeen aardig wat gewicht trekken, terwijl kleine auto’s een stuk minder gewicht kunnen trekken. Wanneer je aanhangwagen te zwaar geladen is zal dit voor overbelasting van je auto zorgen. Hierdoor loopt je autoschade op, waardoor je deze hoogstwaarschijnlijk moet laten repareren. Daarnaast kan een te zwaar geladen aanhanger makkelijker gaan slingeren tijdens het rijden, waardoor de kans op een ongeluk zeer groot is. 

Oefenen

Wanneer je nog nooit met een aanhanger hebt gereden, is het verstandig om eerst te oefenen op een verlaten parkeerplaats of in je eigen straat. Probeer tijdens het oefenen gevoel te krijgen met de aanhangwagen en oefen het inparkeren. Op die manier ga je met meer vertrouwen de grote weg op en is de kans op een ongeluk verkleint. 

Rijd op de rechterbaan

Rijd met een aanhangwagen achter je auto vooral rustig en rijd voor het grootste gedeelte op de rechter rijbaan. Met name op de snelweg kan het erg gevaarlijk zijn om andere voertuigen in te halen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat het met een aanhangwagen aanzienlijk langer duurt voordat je snelheid maakt. Een hard rijdende automobilist op de linkerbaan heeft hierdoor minder tijd om te remmen, waardoor de kans op een botsing groot is. Daarnaast raden we je aan om iets onder de snelheidslimiet te rijden. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden