Solide aanhangwagens

Maak je eigen opslagkist van hout

Geplaatst op

Opslagkisten zijn zo veelzijdig: gebruik ze om ruimte te besparen, als decoratie en om een rommelige kamer simpelweg op te ruimen. Dus waarom zou je niet je eigen opslagkist maken, zodat je er ook nog eens met trots naar kunt kijken? Volg de stappen in dit artikel en maak in no-time je eigen opslagkist. 

Stap 1: bepaal hoeveel hout je nodig hebt

Ik adviseer het gebruik van tenminste 2m² voor de zijkanten van je kisten, omdat dit voldoende stabiliteit zal geven. Gebruik voor de bodem van de kisten een dikkere plank voor meer stevigheid. Nadat je de hoogte, breedte en diepte van je kisten hebt bepaald, bepaal je hoeveel hout je nodig hebt. 

Stap 2: materialen

De tweede stap is om alle benodigde materialen in huis te halen. Hieronder een overzicht van wat je nodig hebt om een standaard opslagkist te maken. 

 • Hout of multiplex voor de zijkanten van je kist
 • Stevig hout of multiplex voor de bodem van je kist
 • Spijkers
 • Schuurpapier
 • Houtlijm
 • Tape 
 • Verf 

Stap 3: gereedschap

Controleer of je alle benodigde gereedschappen in huis hebt. Hieronder de belangrijkste: 

 • Zaag 
 • Boor
 • Hamer
 • Schuurmachine (niet nodig, wel handig)
 • Potlood

Stap 4: zagen

Zaag de stukken die nodig zijn voor de zijkanten en de bodem van je dozen. Zorg ervoor dat de breedte van de onderkant van je kist gelijk is aan de breedte van de linker- en rechterkant van je kist. De lengte van de bodem van je kist moet gelijk zijn aan de breedte van je voor/achterzijden, min de dikte van twee stukken hout of multiplex. 

Stap 5: handvatten 

Zaag de handvatsjablonen uit. Centreer de papieren sjabloon op de bovenkant van je voor-en achterkant panelen. Volg de randen van de sjabloon waar de opening van het handvat zal zijn.

Stap 6: afzagen

Zaag de om de afgeronde randen van de sleufgroefgreepopening uit. Gebruik vervolgens een decoupeerzaag om de gaten te verbinden en zo één opening te maken. Ik raad aan om te oefenen op stukken sloophout voordat je in je kistpanelen zaagt. Het centreren van je zaag en het controleren van de decoupeerzaag kan enige oefening vergen om het goed te krijgen.

Stap 7: schuren

Gebruik schuurpapier met korrel 80 om de opening glad te strijken, met name de punten waar de decoupeerzaagsnede samenkomt met de gatzaagsnede. Het is handig om schuurpapier met een lijmlaag om een dun stukje hout te wikkelen om het te gebruiken als schuurblok voor deze stap. Gebruik vervolgens schuurpapier zonder blokje (alleen je handen) voor het meer genuanceerde schuren van de bochten.

Stap 8: monteren

Monteer de stukken van je kist met houtlijm bij alle voegen, aan elkaar geplakt met tape tot je spijkers hebt geslagen. Verwijder voorzichtig de tape van de voegen nadat de spijkers op hun plaats zitten. 

Stap 9: verven

Verf of beits je kist hoe jij het wilt! Of je nu decoratieve kisten, transportkisten of voorraadkisten wilt maken, een kist kan best een mooi likje verf hebben. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Aanhangers, ook wel trailers genoemd, zijn nuttige voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van goederen, materialen, of zelfs andere voertuigen. In deze gids bespreken we de voordelen van aanhangers en waarom ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor verschillende doeleinden.

Een van de belangrijkste voordelen van aanhangers is hun veelzijdigheid. Aanhangers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en configuraties, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen. Of je nu grote objecten zoals meubels, machines of bouwmaterialen wilt vervoeren, of kleinere ladingen zoals tuinafval, gereedschappen of kampeerspullen, er is altijd een geschikte aanhanger beschikbaar voor jouw behoeften.

Contactgegevens

Via info @ solide-aanhangwagens.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden