Solide aanhangwagens

Is een roetfilter onder je auto verplicht?

Geplaatst op

Er gaan verschillende verhalen en vragen rond omtrent de roetfilter. Is het strafbaar om er niet een te hebben? Wordt het gecontroleerd tijdens een APK? Vanaf welke bouwjaar is het wel of niet verplicht? Allemaal vragen die in de afgelopen jaren door vernieuwde APK regels zijn beantwoord. In deze blog gaan we deze vragen en antwoorden uitlichten.

Waarom worden roetfilters eigenlijk verwijderd?

Een dieselmotor stoot in de loop van zijn levensduur steeds meer fijnstof uit. De roetfilter vangt dit op. Naar mate de auto meer kilometers aflegt, zal de roetfilter ook eerder vollopen en moet deze dus ook vaker geregenereerd worden. Hierdoor neemt de kans op storingen en defecten alleen maar toe. Een roetfilter moet dus na een tijdje vervangen worden dit is vaak een dure grap. Reinigen van de roetfilter is wat goedkoper dan vervangen maar alsnog duur. Automobilisten kiezen daarom eerder om de roetfilter te laten verwijderen.

Vernieuwde APK regels

Nieuwe dieselauto’s hebben een roetfilter om aan de milieueisen te kunnen voldoen. Deze worden door de autofabrikant geplaatst. Bij oudere dieselvoertuigen was het plaatsten van een roetfilter niet verplicht. De vernieuwde regel luidt: Bij personenauto’s vanaf bouwjaar 2011 en bestelauto’s vanaf 2012 is het hebben van een roetfilter verplicht. Deze worden vanaf 20 mei 2018 gecontroleerd tijdens de APK keuring. Onder bepaalde voorwaarden zoals: personenauto’s of bussen met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 2011 mag een roetfilter verwijderd worden. Dit moet wel doorgegeven worden aan de RDW.

Wat moeten automobilisten waarvan de roetfilter al verwijderd is?

Net zoals alle anderen afkeurpunten tijdens een APK keuring moeten deze ook hersteld worden. Een voorbeeld: een roetfilter bij een Mercedes Vito uit 2013 staat bij de RDW al geregistreerd dat er standaard door de autofabrikant een roetfilter is geplaatst. Als deze na een bepaalde tijd aan vervanging toe is, dan moet deze voor de APK controle vervangen of gereinigd worden. Constateert de APK meester dat die niet vervangen is of dat er helemaal geen roetfilter zit onder het voertuig, dan wordt de auto afgekeurd.

Gerelateerde berichten

Over ons

Aanhangers, ook wel trailers genoemd, zijn nuttige voertuigen die worden gebruikt voor het vervoer van goederen, materialen, of zelfs andere voertuigen. In deze gids bespreken we de voordelen van aanhangers en waarom ze een waardevolle toevoeging kunnen zijn voor verschillende doeleinden.

Een van de belangrijkste voordelen van aanhangers is hun veelzijdigheid. Aanhangers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en configuraties, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen. Of je nu grote objecten zoals meubels, machines of bouwmaterialen wilt vervoeren, of kleinere ladingen zoals tuinafval, gereedschappen of kampeerspullen, er is altijd een geschikte aanhanger beschikbaar voor jouw behoeften.

Contactgegevens

Via info @ solide-aanhangwagens.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden