Solide aanhangwagens

Heftruck rijbewijs halen?

Geplaatst op

Wanneer je in de bouw of in een magazijn gaat werken, is het hebben van een heftruckcertificaat een groot voordeel. Je zou ook nog kunnen werken als heftruckchauffeur, voor al deze dingen heb je natuurlijk een heftruckrijbewijs nodig. 

Wat leer je tijdens een heftruck opleiding?

Wanneer je jouw heftruckrijbewijs ontvangt, zijn er al heel wat verschillende dingen die je hebt geleerd over het besturen van een heftruck. Je wordt natuurlijk geacht veilig werken, dit is natuurlijk prioriteit nummer één. Omdat een heftruck een krachtige machine is, kan verkeerd gebruik grote gevolgen met zich meebrengen. Tijdens een heftruckopleiding komende de volgende onderwerpen aan bod: de maximale belasting van heftrucks, hoe verdeel je het gewicht van een heftruck goed, dagelijks onderhoud, verkeersvoorschriften en Arbowetbepalingen, zoals de kosten voor het niet goed handelen met een heftruck. Naast dat je al deze kennis ook doet, is het ook belangrijk om te leren rijden met een heftruck. Wanneer je met de praktijk aan de slag gaat, leer je ook nog het een en ander: het rijklaar maken van een heftruck, bedienen en besturen, pallets stapelen, laden en lossen van laadbakken, containers en het bewust worden van mogelijke gevaren en risico’s. 

Rijden zonder rijbewijs

Vanuit de Arbowetgeving is bepaald, dat je voor het rijden op een vervoersmiddel, zoals een heftruck, een rijbewijs nodig hebt. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is dus verstandiger om je heftruckcertificaat behalen wanneer je een heftruck moet besturen voor je werk. De belangrijkste reden om je certificaten te halen is, dat je door het incorrect besturen van een heftruck makkelijk grote ongelukken veroorzaakt. Het rijbewijs dat je haalt is vijf jaar geldig, hierna moet je het weer opnieuw halen. 

Conclusie

Het is verstandig om je heftruckcertificaat te halen, aangezien je met een heftruck grote ongelukken kan veroorzaken. Tijdens zo’n rijopleiding leer je veel theorie, zoals de maximale belasting van de trucks en de verkeersvoorschriften. Maar je leert ook veel in het praktijkgedeelte van de opleiding. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je een truc goed moet bedienen en hoe je moet laden en lossen. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden